Parancsok szeretetből

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy László atya tanítása a tízparancsolatról podcast formájában is hallgatható: az előadásokat megtaláljuk a Spotify-on, így akár utazás, sportolás, főzés vagy éppen vasalás közben is meghallgathatjuk az egyes részeket. Ezen kívül mind a kilenc előadás videón is visszanézhető a Kardinális csatorna youtube oldalán.

Most álljanak itt László atya tavalyi gondolatai, melyet az előadássorozat nyári szünetében írt:

Jól emlékszem arra a pillanatra, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve öt évvel ezelőtt meghirdettük a Lehel téri Szent Margit Templomban a Szentségimádás iskoláját, és az első alkalommal meghúztam csütörtök este a szentmise kezdetét jelző csengőt, majd térdhajtás után a hívek felé fordultam. Nagyon meglepődtem – és ha őszinte vagyok, talán egy kicsit meg is illetődtem –, hogy mennyien voltak. Tele volt a templom, ott voltunk együtt közel kétszázan. Láttam, éreztem, hogy nagy igény van arra, hogy a vasárnapi miséken kívül is együtt legyünk, de nem csak a plébániáinkon szokásos hittanos vagy kisközösségi formában, hanem a „biztonságosabbnak” tűnő templomi környezetben is. Itt nem kell becsöngetni, bemutatkozni, kérdésekre válaszolni, elköteleződni, de még csak jelentkezni sem. Elég eljönni. Szabadon, akár anonim módon is, és kicsit el is lehet bújni a padban – már aki erre érez hívást.

Kétségtelen, hogy kisközösségeinknek óriási ereje van. Plébániánkon 27 kisebb-nagyobb közösség működik, jóval több mint háromszáz rendszeres résztvevővel. Úgy érzem azonban, hogy – őket nem elhanyagolva, de nem is kizárólag velük töltve minden időmet – arra hívott meg a Jóisten, hogy nyissak azok felé, akik még bátortalanok, akik keresnek, akik kicsit visszahúzódóbbak, de vágy van a szívükben arra, hogy a szentmisén kívül is kapjanak segítséget az imádsághoz és keresztény életükhöz.

A Szentségimádás iskolája tényleg megújította egyházközségünket és egyúttal egy jó módszert mutatott arra, hogy hogyan is érdemes egyfajta nyitott lelki estet megszervezni úgy, hogy abba minél többen be tudjanak kapcsolódni. Mindig szentmisével kezdtünk, majd következett a tanítás, ezt követően pedig szentségimádással zárult a program. Voltak még olyan ötleteink, hogy lehessen kérdezni a tanítással kapcsolatban (pl. írott formában), vagy hogy a szentségimádás után még szervezzünk kiscsoportos beszélgetéseket, de végül ezekre kevesebb igény mutatkozott, a fő program viszont nagyon népszerűvé vált. A Szentségimádás iskoláját követően éreztem, éreztük, hogy ezt folytatni kell. Így vágtunk bele a Hit iskolájába 2019-ben. Ennek során – hasonló szemlélettel és programfelépítéssel – Székely János püspök atya A hit kapuja c. könyve alapján foglalkoztunk katolikus hitünk alapvető igazságaival.

Az idei Parancsok szeretetből címet viselő sorozatunk tulajdonképpen már a harmadik ilyen jellegű kezdeményezésünk. Úgy érzem, a témaválasztás telitalálat volt. Az Eucharisztia titka és hitünk igazságai után egy olyan területhez értünk el, mely mindannyiunkat személyesen érint: hogyan éljünk Istennek tetsző életet? A lelki estek során a tízparancsolatot vesszük sorra, elsőcsütörtök esténként kibontva egy-egy parancsolat értelmét a 21. század embere számára – természetesen közérthetően, példákkal fűszerezve. A jól bevált sémán nem változtattunk: minden hónap első csütörtökén szentmisével kezdünk 18.00 órakor, melyet papi és szerzetesi hivatásokért ajánlunk fel. Újdonság, hogy ezeken a miséken két szín alatt áldoztatunk. (Ezúton köszönöm Szűcs Bálint káplán atyának és világi áldoztatóinknak a szolgálatát, mert összesen hatan szoktunk áldoztatni a hívek nagy száma miatt.) Ezt követi a tanítás a tízparancsolat egy-egy pontjáról, majd mindezt elmélyíthetjük a rövid zenés-csendes szentségimádás során, mely alatt Vargha Viktor egy-egy orgonaimprovizációja is segít bennünket. A lelki est 20.00 órakor ér véget.

Külön öröm számomra, hogy Főegyházmegyénk videócsatornája, a Kardinális, élőben közvetíti ezeket a lelki esteket és ezek később is visszanézhetőek. Rajtuk kívül az Apostol TV és a Mária Rádió is rögzítette a tanításokat, ők szeptembertől kezdik el sugározni az egyes részeket. Ezeken kívül sok emberhez eljutnak a Magyar Kurír tudósításai is, ahol írott (és fényképes) formában találkozhatunk a tanítások összefoglalásával. A 21. századi emberre gondolva podcastot is indítottunk: az előadásokat megtaláljuk a Spotify-on, így akár utazás, sportolás, főzés vagy éppen vasalás közben is meghallgathatjuk az egyes részeket.

Most ugyan rövid nyári szünetet tartunk, ám szeptember 7-én újult erővel folytatjuk. Következő témánk a szexualitás lesz, hisz épp a hatodik parancsolat következik. Már most szeretettel várok mindenkit szeptember első csütörtökén 18.00 órára a Szent Margit Templomba!

Budapest, 2023. július 8.