Nyelvre, kézbe, két szín alatt, gluténmentesen?

A szentáldozás a szentmise személyes csúcspontja, amikor legközvetlenebbül, legbensőségesebb módon találkozhatunk Jézussal: az ő szent testét vehetjük magunkoz, táplálkozhatunk vele.

Ahhoz, hogy valaki áldozhasson, a következőkre van szükség:

  1. Legyen megkeresztelt katolikus, aki volt elsőáldozó
  2. Legyen a megszentelő kegyelem állapotában (vagyis ne nyomja halálos bűn a lelkét, mert ha igen, akkor előbb végezze el a szentgyónását, és csak utána jöjjön áldozni)
  3. Tartson egy óra böjtöt áldozás előtt (ne egyen semmit, de vizet szabad inni)

Alapvetően egy nap egyszer áldozhatunk, de kivételes esetben meg van engedve a napi második áldozás is, amikor valaki a második misén teljes egészében részt vesz.

Templomunkban mind a nyelvre áldozás, mind pedig a kézbe áldozás lehetséges. Fontos, hogy amennyiben kézbe áldozunk, akkor ne vigyük el a szentostyát, hanem még az áldoztató előtt vegyük magunkhoz.

Két szín alatti áldozásra is van lehetőség templomunkban: ekkor Krisztus testét és vérét is magunkhoz vehetjük, azonban ilyenkor értelemszerűen csak nyelvre áldozhatunk. Erre minden csütörtökön biztosítunk lehetőséget a 18.00 órai szentmisében.

Azokra is gondolunk, akik gluténérzékenységben szenvednek. Őket arra kérjük, hogy amennyiben áldozni szeretnének, elsőként vagy utolsóként jöjjenek áldozni és jelezzék az áldoztatónak, hogy gluténmentes szentostyát kérnek.

Aki pedig még nem volt elsőáldozó vagy még nincsen megkeresztelve, esetleg más felekezethez tartozik, jöjjön el felnőtt csoportunkba, ahol együtt, közösségben készülünk fel a szentáldozásra. A gyerekeket pedig már óvodás kortól várjuk a Hittan Klubba, ahol felkészítjük őket arra, hogy 3. osztályos korukban elsőáldozók lehessenek.

Szeretettel várunk Benneteket szentmiséinkre és biztatunk mindenkit a gyakori, lehetőleg napi vagy heti áldozásra! Kérés, kérdés vagy bizonytalanság esetén pedig forduljatok bátran lelkipásztorainkhoz a gyóntatószékekben vagy kérdezzetek e-mailben.