Osszárium

Az osszárium szó latin eredetű, és eredetileg a csontok gyűjtőhelyét, vagyis a temetkezési helyet jelölte például szerzetesi templomokban. Ma ez az egyik legújabb és legjobb temetkezési forma, amit elhunyt hozzátartozód számára választhatsz.

Van, aki az osszáriumot összekeveri a szórással. Ez a kettő nem ugyanaz! Míg a temetők szóróparcellájában elhunyt szeretted hamvait szétszórják és végső soron a lefolyóba távoznak, addig az osszáriumban nem szórjuk szét a hamvakat (vizet sem adunk hozzá!), hanem Budapest szívében, szent helyen (a templomban vagy a templom melletti temetőkertben), közös sírhelyben őrizzük időbeli korlátozás nélkül.

Előnyei:

  • Soha többé nem igényel befektetést, a sírhely soha nem jár le! Amíg a templomunk áll, szeretted itt fog nyugodni békében.
  • Nagyságrendekkel olcsóbb a koporsós temetésnél és lényegesen olcsóbb az urnatemetésnél.
  • Higiénikus, hiszen vizet nem használunk, a hamvak végig szárazak maradnak és nem kerülnek szétszórásra.
  • Szent, hiszen felszentelt katolikus templomban, ahol naponta többször mutatunk be szentmisét, illetve a templom melletti temetőkertben helyezzük örök nyugalomra szerettedet.
  • Kiemelt lokáció: templomunk nagyon könnyen megközelíthető, hiszen Budapest szívében, a Lehel téri metrómegállónál található, a Nyugati pályaudvartól, a Westendtől és a Lehel Csarnoktól csak pár lépés távolságra.
  • Kiemelt nyitvatartás: templomunk az év 365 napján nyitva tart, az osszárium és a temetőkert látogatásának lehetősége minden nap reggeltől estig biztosított.

Az ügyintézésben mindenben segítünk: együtt választjuk ki a temetés időpontját, lehetőséged nyílik visszaemlékező gondolatokat írni, melyet a pap felhasznál a gyászbeszédhez, a ravatalozás díszítéséről te döntesz (itt egyéni kéréseket is figyelembe veszünk), kérhetsz gyászzenét, sőt, ha szeretnéd, a gyászjelentések tervezésében és nyomtatásában is segítünk.

Amennyiben egy máshol korábban eltemetett szeretted hamvait szeretnéd nálunk elhelyezni (például mert lejár a sírhely megváltása), erre kedvezményesen biztosítunk lehetőséget. Sőt, arra is van lehetőség, hogy egy élő szeretted vagy akár saját magad számára váltsd meg előre a sírhelyet - természetesen kedvezménnyel.

Ha egy másik budapesti temetőben vagy urnatemetőben szeretnéd elhunyt szerettedet eltemetni, akkor is tudunk segíteni a szertartás megszervezésében és az egyházi anyakönyvezésben.

 

Tisztelt Plébánia Vezetése!

Ezúton szeretném legmélyebb köszönetemet kifejezni párom, Paál István János 2024.04.12-ei temetési szertartásáért. 

Minden gyászoló egyöntetű véleménye szerint “ilyen méltóságteljes, gyönyörű gyászszertartást még nem láttak”!

Szűcs Bálint atya szeretete és tisztelete áradt felénk, István lelki üdvéért. A búcsúztató minden pillanata Róla szólt, nagyon megható volt. 

Vargha Viktor kántor csodálatos bariton éneke és orgonajátéka bearanyozta a szertartást! Külön köszönet érte, hogy figyelembe vette a kérésemet a zenék összeállításakor, melyet az Atyával harmonikus keretbe foglaltak. 

A sekrestyés Zsolt kedvessége is köszönetet érdemel, nem megfeledkezve Adriennről, aki az előzetes plébániai ügyintézés során nagy empátiáról és segítőkészségéről tett vizsgát, kíváló eredménnyel!

Hálámat azzal tudom legjobban kifejezni, hogy evangélikusként, - amennyiben mód és lehetőség lesz rá - majdan, mikor eljön az én időm is, ebben a Szent Margit Templom osszáriumában szeretnék megpihenni, ugyanilyen megható szertartással kisérve.

Mégegyszer, csak tisztelet, hála és köszönet illeti Mindannyiukat! 🙏✝️🥰

                                           Magócs Krisztina

Amennyiben szeretnék ezt a levelet és a csatolt fényképeket a templom honlapján megjelentetni, hozzájárulásomat adom.

 

Fordulj hozzánk bizalommal, várjuk jelentkezésed az info@margitos.hu címen vagy személyesen plébániai irodánkon, ahol mindenben segítünk.

További részleteket az osszáriumról ide kattintva tudhatsz meg.